Świdrzyk cygarowiec (Lasioderma serricorne)

Kategorie: , ,


szkodniki_magazynowe_swidrzyk_cygarowiec

Wygląd chrząszcza

Ciało wielkości od 3,5 do 4,5 mm, samice są nieco większe od samców. Ubarwienie rudo-brunatne, nogi i czułki żółte. Wierzch ciała owłosiony jaśniej niż tło.

Rozwój

Samica składa około 100 jaj ,rozwój embrionalny może przebiegać w temperaturze od 20 do 37,5°C; czas trwania stadium jaja zależy właśnie od temperatury – w 20°C wynosi 20 dni. Przy temp. 35 °C już tylko 5 do 6 dni. Larwy po wylęgu są bardzo aktywne. Przed przeobrażeniem budują kokon z resztek pokarmu i kału. Przy temperaturze 20 °C i wilgotności względnej powietrza 80% cały rozwój stadium larwalnego może się zamknąć w 70 dniach. W temperaturze poniżej 15°C larwy są nieaktywne, mogą jednak żyć przez około 3 tygodnie. Temperatura 0°C zabija jaja w 100% po 11 dniach, larwy po 12, poczwarki i osobniki dojrzałe po 13-14 dniach.

Tryb życia

Osobniki dorosłe nie pobierają pokarmu i żyją około 6 tygodni, największą aktywność wykazując wieczorami i nocą. Samice składają ok. 100 jaj – bezpośrednio na produktach, którymi żywią się larwy. Są to tytonie surowe i wyroby tytoniowe, także orzechy, ryż, susz owocowy, ziarno kakaowe, kawa niepalona, zioła lecznicze i przyprawowe, drożdże, a nawet suszone ryby i tekstylia z włókien naturalnych. Dla pełnego rozwoju niezbędna jest temperatura co namniej 21°C. W optymalnych warunkach pełny rozwój jednego pokolenia wynosi ok. 10 tygodni.

Szkody powodowane przez świdrzyka

Szkodnik wysuszonych liści tytoniu, w których rozwija się, żerując na suchych liściach. Uszkadza orzechy, kakao, kawę, suszone owoce, ziarno, przyprawy, suszone zioła oraz materiały tekstylne i książki. Powoduje zniszczenia również w muzealnych zbiorach zielnikowych.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie Informacja o przetwarzaniu danych osobowych.