Spichrzel surynamski (Oryzaephiius surinamensis L.)
Kategorie: Chrząszcze, Gatunki szkodników, Owady, Szkodniki magazynowe zbóż
Jest to mały (3mm), wydłużony i spłaszczony chrząszczyk brunatno zabarwiony, o charakterystycznej tarczce szyjowej, która z każdej strony posiada sześć ząbków, a na górnej powierzchni trzy podłużne, wyraźne żeberka. Pokrywy skrzydłowe pokrywają cały odwłok i są z tyłu zaokrąglone, z przodu zaś mają kąty proste. Cale ciało pokryte jest delikatnym puszkiem. Larwa spichrzela jest żółto biała, z brązową głową i sześcioma nogami. Poczwarka ma sześć charakterystycznych, palczastych wyrostków z boków pierścieni tułowiowych i podobne, lecz mniejsze wyrostki na pierścieniach odwłokowych. Ostatni człon ciała poczwarki jest widelcowato zakończony.
Występowanie
Spichrzel spotykany jest w spichrzach, składach zbożowych, piekarniach i zanieczyszczonych młynach, jako szkodnik drugorzędny, niszczący rozdrobnione produkty. Występuje również w suszonych owocach i orzechach. Pojawia się przeważnie pojedynczo, lecz niekiedy występuje masowo, wyrządzając wówczas dotkliwe szkody. Może on wtedy uszkadzać nawet dobrze opakowane towary, przegryzając papier i worki. Ponieważ spichrzel występuje głównie jako szkodnik drugorzędny, w produktach uprzednio uszkodzonych przez wołka, może więc być razem z nim zwalczany.
Rozwój spichrzela
Rozwój spichrzela zależy od temperatury, wilgotności i pożywienia i trwa od 3 do 10 tygodni. W ciągu roku są zwykle dwa pokolenia. Owad dorosły i larwa uszkadzają wszelkie produkty, głównie jednak zaatakowane przez wołka zboże, mąkę, kaszę, płatki owsiane.