Naścierwek niebieski (Necrobia violacea)
Kategorie: Gatunki szkodników, Owady, Szkodniki produktów odzwierzęcych
Początkowo polowały na owady (muchy, plujki, sernice) odżywiające się mięsem i padliną. Jednak szybko zauważyły, że produkt, które muchówki obsiadały, jest smaczniejszy od much i przystosowały się do korzystania z łatwo dostępnego i pożywnego pokarmu, jakim jest mięso.
Wygląd naścierwka niebieskiego
Ma metalicznie lśniące niebieskie lub zielone ciało, tylko jego czułki i nogi są czarne. Na pokrywach ma rzędy dużych punktów i liczne szczecinki. Te, które odstają, są czarne, a te, które przylegają do pokryw, są brązowe. Na spodzie ciała znajdują się białe szczecinki. Występuje częściej na terenach otwartych, rzadziej w magazynach.
Inspekcja
Żywi się innymi owadami, ale także produktami i odpadkami pochodzenia zwierzęcego. Jeśli naścierwki występują w pomieszczeniu, wtedy należy przeprowadzić inspekcję w celu znalezienia wszystkich miejsc, w których się rozmnażają. Mogą to być miejsca, gdzie znajduje się mięso, ser, karma psów i ich resztki, albo martwy gryzoń (!). Szczególnie dokładna inspekcja powinna być przeprowadzona we wszystkich pomieszczeniach, gdzie produkty (mięso, sery) są przetrzymywane w temperaturze pokojowej. Należy sprawdzić np. w magazynie wyrobów gotowych, czy przypadkiem tam nie znajdują się uszkodzone puszki lub słoje z mięsem. W zakładach mięsnych i serowarniach sprawdzić trzeba, czy w szczelinach podłogi i ścian nie kryją się poczwarki lub osobniki dorosłe szkodnika.
Zwalczanie naścierwków
Jeśli zakład jest wolny od szkodnika, to wtedy należy zrobić wszystko, aby nie przywlec go z przyjmowanym produktami. Stąd bardzo ważna jest prewencyjna inspekcja przyjmowanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dokładnie należy sprawdzić opakowania zbiorcze, czy jego szczelinach, szparach i zagięciach nie ma poczwarek naścierwka. Palety drewniane, na których stwierdzono szkodnika lub jego ślady, należy poddać dezynsekcji.