Mącznik młynarek (Tenebrio molitor L.)

Kategorie: , , ,


chrzaszcze_macznik_mlynarek

Szkodnik, najczęściej spotykany w młynach znajduje się tam niekiedy nawet w ogromnych ilościach; pospolity również w spichrzach, magazynach zbożowo- mącznych i piekarniach.

Wygląd mącznika młynarka

Chrząszcz ten, największy z występujących w młynach, jest 13 – 15mm długi, ciemno – brunatny lub czerwony o jaśniejszej brzusznej stronie ciała, Głowa jego rozszerza się w kształcie daszka, pod” którym umieszczone są narządy pyszczkowe i podstawa rożków (czułków), Całe ciało wydłużone, płasko – wypukłe ma na pokrywkach skrzydeł 16 delikatnych cętkowanych bruzd.

Rozwój

Samica składa jaja w ilości około 160 sztuk do mąki, lub innych produktów zbożowych pojedynczo lub kupkami po kilkanaście sztuk. Po kilku tygodniach z jaj lęgną się larwy, początkowo białe, a po pewnym czasie brunatniejące. Są one bardzo podobne do larw sprężyków — drutowców, pospolitych szkodników na polach. Dorosła larwa ma 25 do 27 mm długości, jest twarda, gładka, błyszcząca, ciemno – żółta, a na granicy segmentów czerwonawa. Ostatni jej człon jest zwężony i zakończony dwoma krótkimi zagiętymi hakami. Poczwarka posiada na segmentach odwłokowych charakterystyczne, boczne, prostokątne występy o zazębionych brzegach, a na ostatnim członie dwa, twarde widełkowate wyrostki. Całkowity rozwój trwa zwykle długo. W lokalach nieopalanych przez 15 — 20 miesięcy, a w każdym razie nie mniej niż rok. Mącznik młynarek zimuje w stadium larwy, która na wiosnę następnego roku przepoczwarcza się. Od czerwca pojawiają się dorosłe chrząszcze, które spotkać można całe lato aż do jesieni,

Szkodliwość mącznika młynarka

Szkody wywołują owady dorosłe i larwy. Żerują one na najrozmaitszych substancjach zawierających skrobie, a więc na zbożu i innym ziarnie, mące, kaszach, otrębach, płatkach owsianych itp. Larwy wędrują z jednego miejsca na drugie, skupiając się najchętniej w najrozmaitszych odpadkach nagromadzonych po kątach. Najlepiej sprzyjają im miejsca zaciemnione i wilgotne, gdyż wilgoć i temperatura wyższa są nieodzownymi warunkami ich rozwoju. Nie lubią one ruchu i niepokoju, Często przegryzają worki ażeby dostać się do mąki; lubią głównie mąkę stęchłą i wilgotną.

Zwalczanie mącznika młynarka

W celu zwalczania mącznika młynarka należy przede wszystkim przestrzegać czystości w pomieszczeniach składowych. Wymiatać odpadki i śmiecie z kątów i palić je. Lokale często wietrzyć, powodując przeciągi i wysuszania produktów,. Ziarno często szuflować i młynkować. W ogóle należy w tym wypadku stosować wszystkie te zabiegi zapobiegawcze jakie stosuje się przy zwalczaniu wołka.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie Informacja o przetwarzaniu danych osobowych.