Łyszczynka dwupunktowa (Nitidula bipunctata)
Kategorie: Gatunki szkodników, Owady, Szkodniki produktów odzwierzęcych
Wygląd i rozwój łuszczynki
Owad wielkości od 3-5 mm. Samica może złożyć około 200 jaj. Rozwój embrionalny przebiega w temperaturze 12-32°C i w zależności od jej wysokości może wynosić 3-25 dni. Minimalna wilgotność względna powietrza musi wynosić co najmniej 50%; optymalna wilgotność do rozwoju to 80%. Larwy po wylęgu żerują. Przed przepoczwarczeniem porzucają pokarm i poszukują miejsc odpowiednich do metamorfozy. W optymalnych warunkach cały rozwój jednego pokolenia (rozwój embrionalny, stadium larwalne, poczwarka, imago) może się zamknąć w niecałym miesiącu – wynosi 27 dni.
Szkodnik magazynów mięsnych
Szkodnik ten jest spotykany w warunkach naturalnych na resztkach zwierzęcych i roślinnych. Znane są przypadki masowego wystąpienia w magazynach, piekarniach i zakładach przetwórczych. Występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej, u nas pospolity gatunek w warunkach naturalnych i w magazynach. Szkodnik magazynów mięsnych oraz piekarni. Stadium szkodliwym są larwy, które mogą zarówno odżywiać się produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak mięso, kości, tusze lub pochodzenia roślinnego – mąką i pieczywem.