Program zwalczania szkodników
Program Zwalczania Szkodników w obiektach zakładów przemysłu spożywczego zgodna z wymaganiami systemów HACCP, IFS/BRC, AIB.
Występowanie szkodników w sektorach związanych z żywnością jest niedopuszczalne. Ich obecność wiąże się z licznymi zagrożeniami, wśród których możemy wymienić:
- Szerzenie się chorób;
- Zniszczenie własności;
- Skażenie powierzchni roboczych i produktów żywnościowych;
- Utrata reputacji;
- Postępowania sądowe i likwidacja zakładu;
- Słabe relacje wśród personelu.
HACCP to skrót angielskiej nazwy „Hazard Analysis and Critical Control Points”, co oznacza Analiza Zagrożeń i Krytyczne punkty Kontroli.
HACCP jest systemem kontroli, stosowanym jako pomoc przy zapewnieniu produkcji bezpiecznych produktów żywnościowych. Zakłada on systematyczną kontrolę wszystkich etapów procesu produkcyjnego żywności, aby przede wszystkim zapobiegać zagrożeniom, jakie mogą się w procesie pojawić.
Celem wdrażanego przez naszą firmę Programu Zwalczania Szkodników jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, wstępu szkodników na teren zakładu i zredukowanie warunków, które mogłyby sprzyjać ich występowaniu. Proces wdrażania przebiega w 5 etapach:
![]() |
Audyt zerowy – analiza wstępna, określenie miejsc i dogodnych warunków dla obecności szkodników, zlokalizowanie zaniedbań personelu mogących powodować zagrożenia; |
![]() |
Montaż urządzeń monitorujących; |
![]() |
Opracowanie indywidualnego Programu Zwalczania Szkodników w oparciu o procedury dotyczące eliminacji z naszego otoczenia wszystkich grup szkodników: gryzoni, owadów, ptaków, pajęczaków i ssaków oraz informacje z „Audytu zerowego”; |
![]() |
Szkolenie personelu – opracowanie planu szkoleń wewnętrznych dla pracowników zakładu; |
![]() |
Profesjonalna obsługa urządzeń monitorujących występowanie szkodników. |
Monitorowane zwalczanie szkodników jest częścią Dobrej Praktyki Produkcyjnej GMP dla branży spożywczej, która jest warunkiem wstępnym dla procedur opierających się na systemie HACCP. Jako integralna część systemu, GMP powinna być prowadzona z właściwą starannością oraz właściwie udokumentowana.
Celem monitoringu aktywności szkodników jest:
![]() |
wykrycie szkodnika, jego identyfikacja gatunkowa i zlokalizowanie miejsc jego występowania; |
![]() |
oszacowanie wielkości populacji szkodnika na podstawie odczytów z urządzeń monitorujących oraz oznak występowania; |
![]() |
określenie wahań liczebności populacji w czasie i w terenie; |
![]() |
określenie skuteczności działań korygujących, w przypadkach gdy stosowane metody nie przyniosły oczekiwanych efektów; |
![]() |
określenie skuteczności wdrożonych procedur awaryjnych; |
![]() |
wskazanie zaniedbań, które doprowadziły do występowania szkodników: dostępny pokarm (niewłaściwe składowanie odpadków), woda (kałuże), kryjówka (zbędne składowiska odpadków i rumowisko), itp.; |
![]() |
wskazanie decyzji, które wpłynęły na zmianę liczebności populacji szkodników i na skuteczność programu ich zwalczania. |
![]() |
Po każdej usłudze wystawiamy „Protokół pozabiegowy”. |
Dane
![]() |
Usługa wykonywana jest w miejscu wskazanym przez klienta. |
![]() |
Bydgoszcz, Inowrocław, Toruń, Tuchola, Świecie, Grudziądz, Chełmno, Brodnica, Wąbrzeźno, Rypin, Golub Dobrzyń, Lipno, Włocławek, Radziejów, Aleksandrów Kujawski, Mogilno, Żnin, Nakło, Sępólno Krajeńskie, Złotów, Piła, Wałcz, Chodzież, Oborniki, Wągrowiec, Gniezno, Słupca, Konin, Września, Koło, Kwidzyn, Starogard Gdański, Chojnice, Człuchów. |
![]() |
Od 1 do 3 dni. |
![]() |
Zamówienia na usługę przyjmowane są pod numerem: 662 742 183 |